Pijl

Voorzieningen


Bij Holenkwartier hoort een aanbod van hoogwaardige buurtvoorzieningen. In het plan is er onderscheid tussen de vaste voorzieningen en de flexibele ruimtes voor voorzieningen. De vaste voorzieningen bevinden zich op strategisch belangrijke plaatsen als het entreeplein, de Holenweg, de centrale as en de belangrijkste pleinen en parken. Voorbeelden van deze voorzieningen op buurtniveau zijn een koffiebar, een lunchroom, nagel- of yogastudio of een flexwerkbar. Op stadsniveau kan gedacht worden aan een life style center, hotel, restaurant en/of bedrijfsunits. Voor de vaste voorzieningen is 5000 m2 in het plan gereserveerd.

Voorzieningen worden gesitueerd in de hallen, het ketelhuis en langs de centrale as. Dit om de uitgangspunten levendigheid en het behoud van het industriële karakter te borgen. Daarnaast stimuleert het plan de ontwikkeling van bedrijvigheid in de buurt. Dit betekent dat in een aantal zones de begane grond en eventueel de 1e verdieping ingezet kan worden als bedrijfsruimte of woon-/werkruimte. Dit geeft bewoners de flexibiliteit om bijvoorbeeld een bedrijfje, atelier of oppasservice aan huis te openen, wat zorgt voor extra dynamiek en reuring in het gebied.

Buitenruimten

Private buitenruimtes zijn in het Holenkwartier compact, in verhouding met de grote hoeveelheid bruikbare openbare ruimtes in de buurt en passend bij de wensen van de bewoners. De verschillende woningtypes hebben intieme buitenruimtes in de vorm van achtertuinen, patio’s, daktuinen en geveltuinen. Studio’s en appartementen hebben dakterrassen, ruime loggia’s of balkons.

De openbare ruimtes tussen de ontwikkelvelden worden ingericht om (collectief) te kunnen gebruiken, als aanvulling op de private buitenruimtes. Ze vormen ontmoetingsruimtes waar je ongedwongen contact kunt hebben met buren. De woningen hebben geen voortuinen en ondergrondse containers worden toegepast, om de relatie tussen de woningen en de publieke buitenruimtes te versterken en intimiteit en sociale veiligheid te garanderen. Rondom diverse blokken worden openbare afwijkend bestrate smalle stroken voor de gevel gereserveerd voor privaat gebruik. Deze stroken mag jij als bewoner gebruiken om een bistrosetje/bankje en potten met beplanting neer te zetten. Het is de bedoeling dat hierdoor een levendig beeld gaat ontstaan rondom de blokken.

Voor de bestrating in het openbaar gebied wordt een mix van materialen toegepast, waaronder grootformaat betonnen elementverharding (zgn. stelcon platen) in de centrale as en op het plein rond het ketelhuis. De betonnen verharding wordt o.a. omringd door gebakken klinkers. De parkeerplaatsen worden bestraat met halfopen betonnen verharding, waar gras doorheen groeit. Hiermee wordt de publieke ruimte duidelijk aangezet en krijgt deze een stoer en industrieel karakter.

Autoluwe wijk

Het Holenkwartier is ontworpen als autoluwe woonwijk. Dit betekent dat parkeren voor bewoners vrijwel volledig plaatsvindt in half-verdiepte parkeergarages onder de woonbebouwing. Bezoekers kunnen parkeren langs beide zijden van de Holenweg. Een groot deel van het openbaar gebied in het Holenkwartier is dus autovrij. Ook bijvoorbeeld bestelbussen van pakketdiensten worden actief geweerd nabij de woningen. Hiervoor wordt op een handige locatie in de wijk een collectieve ruimte gerealiseerd waar bewoners pakketjes kunnen ophalen en retourneren. Deze ruimte komt in de voormalige Philipsfabriek en wordt voorzien van Bringme Boxen. De Bringme Box is een slimme pakketbox die leveringen ontvangt, aftekent voor ontvangst, bewoners via de app op de hoogte brengt en pakketten retourneert, zelfs als de bewoners er niet zijn. Een digitale conciërge, dus.

Kunst in de wijk

Team Holenkwartier heeft zich voorgenomen om in de wijk op verschillende manieren en op verschillende plekken kunst te integreren in de wijk. Het begrip ‘communicatie’ speelt daarin een belangrijke rol, refererend aan de geschiedenis van deze voormalige Philips-locatie. Voorbeelden daarvan zijn o.a. de erfafscheidingen tussen privé-tuinen en openbaar gebied, de entrees voor voetgangers naar de parkeergarages, de onderzijde van balkons, etc. Op de zijgevel van bouwnummer 48 in fase 1a (zie ook betreffende artist impression) zal in opdracht van Terra Marique een muurschildering worden aangebracht door een kunstenaar. (De getoonde AI is slechts ter indicatie)

* De informatie op deze website is met grote zorg en nauwkeurigheid samengesteld. De exterieur en interieur perspectieftekeningen alsmede de ingekleurde woningplattegronden zijn zgn. artist impressions. Het kan voorkomen, dat er verschillen ontstaan tussen deze impressies en de daadwerkelijke uitvoering, bijvoorbeeld in kleur en/of maatvoering. De beelden hebben slechts als doel je een algemene indruk van de woningen en de woonomgeving te geven. Daarom kun je aan de artist impressions geen rechten ontlenen. Wijzigingen zijn voorbehouden. Eventueel ingetekende meubelen, apparaten, verlichting en/of keukeninrichting worden niet meegeleverd. Op de situatie- en perspectieftekeningen is het openbaar gebied al ingericht. Zo krijg je een algemene indruk van de bestrating, groenvoorziening, parkeerplaatsen, et cetera. De beelden zijn een interpretatie van de laatst bekende gegevens, dus hiervoor zijn wijzigingen ook voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2