Pijl

Introductie


Het voormalig Philipsterrein aan de Holenweg in Hoorn ademt industriële historie. Het ligt aan de rand van het Venenlaankwartier, op loop- en fietsafstand van de binnenstad en het station. Voor Terra Marique vormt het rauwe terrein, met haar kenmerkende industriële erfgoed, dan ook de basis voor het ontwikkelen van een nieuwe en verrassende stadswijk. Eén die door de bijzondere combinatie van cultuur, bedrijven, en woningen een echte toevoeging vormt voor Hoorn.

 

Terra Marique vroeg begin 2014 de toenmalige gebruikers en huurders van de Philipsfabriek, destijds de Ideefabriek Hoorn, om mee te denken over de toekomst van het gebied. De uitkomst van de verzamelde ideeën was een inspirerende wereld: ‘Het Land van Hoorn’. Het werd een wereld die wonen, werken en recreëren combineert. ‘Het Land van Hoorn’ is daarna door betrokkenen, bewoners en de gemeente dan ook met groot enthousiasme ontvangen.

Dit enthousiasme vormde het startschot om deze ‘droomwereld’ te vertalen naar een concreet en haalbaar plan, waarbij de conceptuele kernwaarden van ‘Het Land van Hoorn’ bewaard zouden blijven. Om die vertaalslag te kunnen maken, werden twee bijzondere Amsterdamse partijen aangezocht: Skonk (placemaking & branding) en Delva Landscape Architects (stedenbouw en landschapsarchitectuur).

Onverwachts Hoorn

Holenkwartier is een woon-, werk- en leefomgeving, met een mix van leefstijlen en type bewoners. Een creatieve omgeving met verrassende voorzieningen, waar het rijke verleden van het Philipsterrein inspireert en samenkomt met ontwikkelingen van nu. Ben jij een echte ontdekker en op zoek naar iets nieuws, of gewoon iets anders? Dan vind je hier een plek om te ontspannen, met ruimte voor ontmoetingen. Een gebied dat ademt, groen is en autoluw.

Zo’n plek als het Philipsterrein in Hoorn, daar zijn er maar weinig van. Een plek met een lange, kenmerkende geschiedenis, hoewel die de afgelopen jaren misschien wel wat is vergeten. Echt een plek dus om te herontdekken. Gekenmerkt door haar industriële hallen ademt het gebied de oude Philips maak-industrie: die van ‘doen’ en ‘bouwen’. Het lag dus voor de hand om hier een goede combinatie te maken tussen verrassend en prettig ontspannen functies, die worden afgewisseld met handige voorzieningen die je graag om de hoek wilt hebben. Dé plek voor als je iets nieuws wil ontdekken, je wil laten verrassen. Onverwachts Hoorn, dus!

Vanaf 2016 tot 2019 is er door Team Holenkwartier van Terra Marique hard gewerkt aan de voorbereidingen van de nieuw stadswijk. Er werd een stedenbouwkundig plan gemaakt en veelvuldig overlegd met alle overheidsinstanties en samenwerkingspartners. Daarna volgde een bestemmingsplan en de ruimtelijke ordeningsprocedure, die eind 2019 resulteerde in definitieve vaststelling. In de tussentijd was Marc Koehler Architects (MKA) uit Amsterdam geselecteerd om de gewenste bijzondere woonbebouwing te ontwerpen, zoals urban houses, lofts, studio’s en appartments. Begin 2020 is er gestart met de uitvoering van het gedeeltelijk slopen en bouwrijp maken van de locatie.

Philipsfabriek Hoorn: productie telecommunicatiesystemen, bedrijfs- en huistelefonie. Begonnen in 1962, 542 werknemers in 1975. Gesloten in 2005.

Geschiedenis

Natuurlijk schieten de industriële hallen en het ketelhuis te binnen, wanneer je denkt aan de cultuurhistorie van deze plek. Dit industriële karakter is een belangrijke pijler van het plan Holenkwartier. Maar er is meer. De Holenweg is een historische lijn, een oude zijkade met aan weerszijden sloten. Dit dijklichaam, vermoedelijk uit circa 1175, liep van de Koewijzend in het noorden, naar de Schellinkhouterdijk in het zuiden. De zijkade was een belangrijke uitwatering van Hoorn met een sluis aan het einde van de dijk. Watermolens en sluizen zorgden ervoor dat de achterliggende gebieden Zwaag en Blokker via de sloot langs de Holenweg werden afgewaterd. Aan het eind van deze sloot hebben vroeger molens gestaan, nu staat hier nog het oude gemaal.

De Philipsfabriek in Hoorn

Na het besluit van Philips om telefooncentrales (de UH-200) te gaan produceren in Hoorn, worden daar in 1962 aan de Dr. Van Aalstweg in enkele maanden twee nieuwe hallen gebouwd, die door de Gemeente Hoorn worden verhuurd aan Philips. Al snel voelt Philips echter de behoefte aan een eigen fabriek, waarvan de bouw in juli 1962 start aan de Holenweg. In maart 1964 wordt de nieuwe fabriek in gebruik genomen. Na de zomer van 1964 begint hier ook de productie van de UH30/45 telefooncentrale. De 300ste medewerker treedt in dienst in januari 1965. In 1975 werkten er maar liefst 542 werknemers, naar later bleek het hoogtepunt van Philips in Hoorn. De bouw van de fabriek aan de Holenweg was onderdeel van een masterplan voor verdere groei van PTI in Hoorn tot 2000 medewerkers. Er waren nog twee hoge gebouwen van een aantal verdiepingen gepland. Terugkijkend is de conclusie: de groei van het aantal medewerkers is verkeerd ingeschat, onder andere doordat men de vermindering van werkuren als gevolg van technologische ontwikkeling niet heeft onderkend. In 2005 werd de productie in Hoorn stopgezet en de fabriek verkocht aan Terra Marique.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2