Pijl

 

Stedelijke woonvormen

Het voormalige Philips-terrein wordt een aantrekkelijk woon- en werkgebied. In het programma ligt de nadruk op wonen. Dicht tegen de stad aan, met bijpassende voorzieningen, maar met een geheel eigen karakter. Het plan bevat daarom een groot aantal woningtypes die complementair zijn aan de al aanwezige woningvoorraad in Hoorn. Voorbeelden zijn urban houses, split-level houses, studio’s, lofts, flex apartments, patio’s en atelierwoningen. Het wordt een stedelijk, dus divers milieu. Geen monotone straten met dezelfde woningen, maar juist een structuur van hofjes met elk een eigen karakter en uiteenlopende woonvormen.

Primair kent het gebied vijf karakters. Het ‘entreeplein’ direct bij binnenkomst van het gebied, is de meest dynamische plek in het gebied, met de meeste publieke voorzieningen. Hier woon je het meest stedelijk. Twee van de oude hallen krijgen een nieuwe bestemming en zullen plaats bieden aan bedrijvigheid (horeca, hotel, winkels en maatschappelijke voorzieningen) en bijzondere stedelijke woonvormen, bijvoorbeeld unieke loftwoningen en woon-/werk woningen. Het is de ambitie de huidige binnentuin te behouden en de kwaliteiten te versterken waardoor een intiem en groen ’industriehof’ ontstaat. Naar het noorden toe worden het stedelijke, maar vrij rustige ‘stadshof’ en de meer groene ‘pocket parks’ ontwikkeld. Hier zullen net wat ruimere woningen worden gerealiseerd, natuurlijk zonder de diversiteit uit het oog te verliezen.

Zoals gezegd komt de diversiteit tot uiting in zowel de stedenbouw en architectuur als in de woonvormen. De verschillende hofjes kennen elk een eigen sfeer, maar hebben gemeen dat ze worden gekenmerkt door diversiteit in woonvormen. Jong en oud wonen hier gemoedelijk door elkaar. Hiervoor worden passende nieuwe soorten woningen ontwikkeld. Zo zal de ‘stadswoning’ in de plaats komen van de standaard grondgebonden woning en zullen in het koop- en huursegment lofts en studio’s worden aangeboden. Samen vormen deze types een compact woonmilieu dat een aanvulling vormt op de woonmilieus in Hoorn, maar dat tegelijkertijd meer ontspannen is dan grote steden in de omgeving, zodat er voldoende ruimte voor kleine tuinen, patio’s en andere typen buitenruimten ontstaat.

Ondanks dat het een woongebied is, maakt juist de combinatie tussen wonen en de kwaliteit en diversiteit van voorzieningen en activiteiten het gebied zo bijzonder. Zij vormen de smaakmakers. De voorzieningen in het gebied sluiten direct aan op de leefstijl die de verschillende bewoners en bezoekers van het gebied gemeen hebben.

* De informatie op deze website is met grote zorg en nauwkeurigheid samengesteld. De exterieur en interieur perspectieftekeningen alsmede de ingekleurde woningplattegronden zijn zgn. artist impressions. Het kan voorkomen, dat er verschillen ontstaan tussen deze impressies en de daadwerkelijke uitvoering, bijvoorbeeld in kleur en/of maatvoering. De beelden hebben slechts als doel je een algemene indruk van de woningen en de woonomgeving te geven. Daarom kun je aan de artist impressions geen rechten ontlenen. Wijzigingen zijn voorbehouden. Eventueel ingetekende meubelen, apparaten, verlichting en/of keukeninrichting worden niet meegeleverd. Op de situatie- en perspectieftekeningen is het openbaar gebied al ingericht. Zo krijg je een algemene indruk van de bestrating, groenvoorziening, parkeerplaatsen, et cetera. De beelden zijn een interpretatie van de laatst bekende gegevens, dus hiervoor zijn wijzigingen ook voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2